گونه آفریقایی؛ خطرناک ترین جهش کرونا

به گزارش تور تایلند ارزان، رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به واریانت ها و جهش های زیاد و متنوع ویروس کرونا، گفت: اما در این بین از 5 جهش به دلیل خصوصیات بیولوژیک بیش از سایرین صحبت می شود و اهمیت بیشتری دارند که شامل جهش های آفریقای جنوبی، برزیلی، هندی، انگلیسی و کالیفرنیایی است. یکی از خصوصیات شاخص این 5 جهش، انتقال سریع تر آن ها نسبت به گونه کلاسیک است.

گونه آفریقایی؛ خطرناک ترین جهش کرونا

به گزارش ایسنا، علیرضا ناجی با بیان اینکه در برخی از این واریانت ها میزان بیماری زایی و مرگ و میر بالاتر است، تاکید کرد: در مورد واریانت برزیل و آفریقای جنوبی اینگونه حدس می زنند. درمورد واریانت بریتانیایی هم در ابتدا اعلام می شد که بیماری زایی و مرگ و میر بالاتری دارد اما، مطالعات بعدی نشان داد که این جهش چندان تفاوتی با نوع پیشین ویروس ندارد. در کل مطالعات نشان می دهد سرعت انتقال بالای بیماری ویژگی اصلی این واریانت ها است و به همان نسبت ابتلا و مرگ و میر هم افزایش می یابد.

ناجی ادامه داد: در حال حاضر شاهد اتفاقاتی هستیم که واریانت هندوستانی در هند رقم زده، ولی این جهش را هم مسئول اصلی اپیدمی و شرایط بحرانی آن کشور نمی دانیم، اما یکی از عوامل تاثیرگذار در کنار روابط انسانی است که می تواند سبب گسترش بیماری شود.

وی افزود: علاوه بر تاثیرات اپیدمیولوژی این جهش ها، پرداختن به مقاومت سیستم ایمنی بدن مهم است که این مقاومت هم می تواند حاصل ابتلا به ویروس و بهبودی پس از آن یا تزریق واکسن بوده باشد. در حال حاضر در مورد واکسن کمترین مشکل را در برابر واریانت انگلیسی داریم و هنوز واکسن ها در برابر این جهش مقاومت خوبی دارند؛ اما در مورد سایر واریانت ها و بویژه واریانت آفریقای جنوبی می دانیم که کفایت واکسن های موجود تا حد زیادی کاهش یافته است و به همین نسبت ایمنی طبیعی حاصل از ابتلا های پیشین به بیماری هم در برابر جهش ها می تواند کاسته شود و ما شاهد بروز مجدد عفونت با انواع جهش یافته باشیم.

این ویروس شناس ادامه داد: بنابراین در حال حاضر تضعیف شبکه واکسیناسیون و افزایش سرعت انتقال بیماری مهم ترین مشکل فعلی است. البته این موضوع نافی آن نیست که حتی در این شرایط که کاهش کارایی واکسن در برابر جهش ها را شاهدیم، اما باید به سمت گسترش پوشش واکسیناسیون برویم، زیرا می توانند از بروز بیماری شدید و مرگ تا حد زیادی جلوگیری کنند.

وی افزود: در عین حال با توجه به تغییرات ویروس خیلی از شرکت های واکسن سازی به سمت ساخت واکسن های نسل جدید رفتند تا بر علیه واریانت های ویروس هم عمل کند بنابراین شرکت های مدرنا، فایزر و... این اقدام را آغاز کردند و اعلام نمودند در صورت موفقیت کارآزمایی بالینی 6 ماه تا یک سال بعد توصیه به تزریق دُز سوم واکسن می کنند. علاوه بر واکسیناسیون، اتخاذ تدابیر ویژه برای کاهش گردش ویروس اهمیت ویژه ای دارد و نباید اصول اولیه کنترل کرونا شامل حفظ فاصله اجتماعی، گسترش غربالگری، رعایت پروتکل های بهداشتی و. را فراموش کنیم تا بتوانیم گردش ویروس را که عامل مهمی در بروز جهش ها هستند، کاهش دهیم؛ زیرا ممکن است با واریانتی روبرو شویم که به کلی برنامه واکسیناسیون را بهم بریزد و بیماری زایی بدی ایجاد کند.

وی تغییر در ساختار واکسن ها برای افزایش مقاومت در برابر ابتلا به ویروس را وابسته به پلتفرم ساخت واکسن دانست و شرح داد: واکسن های ژنومی و وکتوری چالاکی بیشتری نسبت به واکسن های پروتئینی و ویروس کشته شده در تغییر تولید دارند. این موضوع به ما گوشزد می کند اگر می خواهیم به سمت ساخت واکسن کرونا برویم از تکنولوژی های بالاتری استفاده کنیم که نسبت به تغییرات و موتاسیون ها واکنش نشان دهیم.

ناجی با تاکید بر اهمیت غربالگری ژنومیک ویروس کووید19، تاکید کرد: در حال حاضر می دانیم گونه غالب ویروس در کشور از نوع بریتانیایی است و باید منتظر باشیم با قوی تر شدن پایش ویروس در کشور، سویه غالب موجود در کشور تغییر خواهد کرد یا خیر. اکنون در هندوستان 70 درصد سویه های شناسایی کار ژنتیکی شده شامل همین واریانت هندی است و در سایر نقاط دنیا هم دارد سهم گسترش خود را افزایش می دهد.

وی تاکید کرد: اگر با واریانت ها به خوبی برخورد نشود، بروز مسائل جدی دور از انتطار نیست. اکنون در ایران می بینیم با ورود واریانت انگلیسی به چه مسائلی برخورده ایم، تمام بیمارستان ها پر هستند، تخت خالی نداریم و... حال تصور کنید موج های بعدی با واریانت هندی در کشورمان رخ دهد آن وقت چه خواهد شد؟ تمام این موارد موید آن است که باید تدابیر ویژه برای بستن مرزها، شناسایی بیماران و... داشته باشیم و این در حالی است که متاسفانه ما یا دیر عمل می کنیم یا کم عمل می کنیم و در چنین مواردی ستاد ملی مقابله با کرونا بهتر است بیش از پیش صحبت های وزارت بهداشت را جدی بگیرد.

وی درباره راه چاره اصلی در مقابله با ورود ویروس های جهش یافته به کشور، گفت: ردیابی و شناسایی منبع اصلی، برنامه دقیق ایزولاسیون، رعایت پروتکل ها و... از نکات بسیار مهم است. ما تجربه خوزستان با واریانت بریتانیایی را داریم که تصمیمات خوبی نگرفتیم، باید این استان را لاک داون می کردیم و نمی گذاشتیم این جهش در کشور پخش شود و این در حالی بود که تصمیم نادرست سفر های نوروزی هم اخذ شد. الان در شرایطی که مرگ های روزانه نزدیک به 500 نفر را تجربه می کنیم بهتر است دقیق و علمی به کنترل ورود ویروس های جهش یافته تمرکز کنیم تا فشار از کادر درمان برداشته شود.

ناجی با تاکید بر اهمیت نظام پایش ویروس، اعلام نمود: بیماری های تنفسی می توانند مجموعه ای از علائم را به همراه داشته باشند که ممکن است همه علائم در یک فرد بیمار ظاهر نشود. اتفاقی که با جهش ویروس می افتد این است که ممکن است با جهشی که رخ می دهد یکی از علائم قبلی ویروس بیش از گذشته نمود پیدا کند؛ بنابراین به طور کلی علائم ابتلا به کرونا همان موارد پیشین است، اما برخی واریانت ها تاثیرات متفاوتی می گذارند و مثلا سبب می شوند پیشرفت بیماری از فاز ویروسی به فاز التهابی تسریع شود که این تغییرات هم از ویروس بعید نیست؛ زیرا ویروس سعی می کند از تغییرات برای کسب منافع استفاده کند. در مورد ویروس کرونای هندی گزارشات پزشکان هندی تا به امروز می گوید هم میزان تلفات ناشی از آن بیشتر است و هم بیماری وخیم تری ایجاد می کند.

وی با بیان اینکه تا به امروز خطرناک ترین واریانت، جهش آفریقای جنوبی کرونا است، گفت: این نوع جهش نیز بیماری زایی و مرگ و میر بالاتر ایجاد می کند و در حال حاضر این جهش مهم ترین و نگران کننده ترین واریانتی است که در مقابل خود می بینیم. اثر برخی واکسن ها در برابر واریانت آفریقایی بسیار ضعیف و 10 یا 15 درصد است.

ناجی اعلام نمود: اینکه دوره ایمنی زایی پس از تزریق واکسن چقدر است بستگی به نوع واکسن دارد، اما به طور کلی بین 6 تا 12 ماه زمان تقریبی ایمن بودن بدن است و به نظر می رسد لازم باشد هرسال تزریق واکسن را تجدید کنیم، اما این موضوع منوط به گذر زمان است تا بتوانیم بررسی کنیم واکسن چقدر ایمنی در بدن ایجاد می کند.

منبع: فرارو
انتشار: 6 خرداد 1400 بروزرسانی: 6 خرداد 1400 گردآورنده: thailandro.ir شناسه مطلب: 1773

به "گونه آفریقایی؛ خطرناک ترین جهش کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گونه آفریقایی؛ خطرناک ترین جهش کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید